Ingatlanjog

A Short Page Title Tagline

Az ügyvéd feladata az ingatlan vásárlásnál

Mi az ügyvéd feladata az ingatlan vásárlásnál?

Az okiratszerkesztő ügyvéd feladata az adásvételi jogügyleteknél rendkívül összetett. Az ügyvéd elsődleges feladata, hogy a jogszabályoknak minden szempontból megfelelő, érvényes adásvételi szerződést készítsen, mely alapján a vevők tulajdonjoga az ingatlan nyilvántartásba bejegyzésre kerül. Az okiratszerkesztés előtt mindenképpen szükséges egy rövid akár online akár személyesen vagy telefonon történő egyeztetés is, mely során az eljáró ügyvéd felméri a felek igényeit, ellenőrzi az ingatlan adatait, megismeri a megállapodás részleteit, és tájékoztatja a feleket a hatályos jogszabályi rendelkezésekről.  Ezt követően történik a szerződés tervezet elkészítése és előzetes megküldése. A tervezettel kapcsolatban felmerülő kérdéseket minden esetben tisztázni kell, hiszen a szerződés aláírására csak akkor kerülhet sor, ha a szerződéses feltételeket mindkét fél elfogadja. Az eljáró ügyvéd további lényeges feladata, hogy a szerződő felek személyazonosságát, adatait aláírás előtt ellenőrizze. Legkésőbb az aláíráskor sor kerül az illetékfizetéssel kapcsolatos egyeztetésre, a megfelelő nyomtatványok kitöltésére is. Az ügyvédi megbízás részét képezi a földhivatal előtti teljeskörű ügyintézés. 

Ki hozza és ki fizeti az ügyvédet ingatlan vásárláskor?

Gyakorlatban legtöbbször a vevő bízza meg az ügyvédet az adásvételi szerződés elkészítésével, természetesen a felek ettől eltérően is megállapodhatnak. A szerződéskötéssel kapcsolatban felmerülő költségeket (ügyvédi munkadíj, földhivatali eljárási díj) is a vevő köteles viselni. Az eladónak az eladással kapcsolatban általában csak akkor merül fel költsége, ha az ingatlan tehermentesíteni kell például jelzálogjog alól. 

A vevő hozta a saját ügyvédjét, mit tehetek eladóként?

Fontos szabály, hogy ha a vevő bízza meg az ügyvédet az eladó hátrányba emiatt nem kerülhet. Az okiratszerkesztő ügyvéd az eladó számára is köteles az adásvételi szerződéssel kapcsolatban a szükséges tájékoztatást megadni, részére a hatályos jogszabályi rendelkezéseket ismertetni, felmerülő kérdéseire válaszolni. Ezenkívül az aláírás előtt az eladó részére is megküldésre kerül a szerződéstervezet, melyet szükség esetén akár saját jogi képviselőjével is átnézethet. 

Hogyan zajlik a lakásvásárlás? Ismerje meg a lakásvásárlás menetét. Amennyiben ingatlannal kapcsolatos jogügyletben érintett forduljon hozzám bizalommal.