Ingatlanjog

A Short Page Title Tagline

Ingatlan adásvételi szerződések külföldiek részére

Külföldiek ingatlanszerzése

A magyarországi ingatlanok, főleg a nagyobb városokban található lakások kiemelkedő népszerűségnek örvendenek a külföldiek körében. Manapság már nem ritka, hogy az értékesítésre kínált ingatlanok érdeklődői között nagy számban találkozunk külföldiekkel is.

Ki minősül külföldinek?

A vonatkozó jogszabályok szerint külföldiek azok a magánszemélyek, akik nem állampolgárai az Európai Unió valamely tagállamának, az EGT megállapodásban részes valamely tagállamnak (Liechtenstein, Norvégia, Izland), és Svájcnak. A külföldiek az öröklés esetét kivéve külföldi természetes személy és jogi személy is, kizárólag az illetékes kormányhivatal engedélyével szerezheti meg a mező-és erdőgazdasági földnek nem minősülő ingatlanok tulajdonjogát.

Jelent-e többletterhet az eladók számára, ha külföldi vevőnek kívánják értékesíteni az ingatlant?

A helyes válasz erre az, hogy szigorú értelemben nézve az eladó számára nem jelent többletterhet, ha a vevő külföldi állampolgár, mivel az engedélyezéssel kapcsolatos költségeket a vevő viseli, ugyanakkor fontos tudni, hogy ilyen esetekben a tulajdonjog bejegyzés és így gyakorlatban a teljes vételár megfizetése is elhúzódik, mivel egy külföldi vevő érthető módon a teljes vételár megfizetését a kormányhivatal engedélyétől fogja függővé tenni.

Az engedélyezési eljárás illetékköteles, és a kérelemhez a kormányrendeletben felsorolt valamennyi mellékletet csatolni kell. Az engedélyezési eljárás az eladókat is érinti, mivel a felek választása szerint mellékletként csatolni kell vagy az eladó nyilatkozatát arról, hogy értékesíteni kívánja ingatlanát a külföldi állampolgárnak vagy a felek által már aláírt, ingatlan nyilvántartási bejegyzésre is alkalmas adásvételi szerződést. Az engedélyeztetési eljárás legalább egy-két hónapot igénybe vesz, ezért a feleknek fel kell készülniük arra, hogy a tulajdonjog bejegyzés és a vételár kifizetés elhúzódhat. Ráadásul előfordulhat az is, hogy a kormányhivatal az engedélyt nem adja meg, ezért már az adásvételi szerződésben érdemes rendelkezni a kérelem visszautasítása esetén követendő eljárásról, a foglaló, illetve a már megfizetett előleget sorsáról.

Ingatlan adásvételi szerződések elkészítésében, engedélyeztetési eljárásokban széleskörű tapasztalatokkal rendelkezem, az okirat elkészítését rövid határidőkkel vállalom. Kérdés esetén forduljon hozzám bizalommal.